Intrygujący, szaro-brązowo-pomarańczowy kolor będący efektem długiej maceracji na skórkach. Nos lekko utleniony – szare renety, gruszka, siano, białe kwiaty i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację 50% pinot gris na skórkach, w ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.
Rodzaj: Czarna etykieta
Riesling
Jabłka, gruszki i białe śliwki podkreślone charakterystyczną odrieslingową cytrusowością. W tle nuty ziołowe i korzenne – ciekawe, lekko utlenione echo macerowanego na skórkach roter rieslinga. W ustach dobra kwasowość z miękką, delikatnie podkreśloną słodyczą. Wyraźne tony mineralne, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, świeża brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem. Rześkie, smaczne i pijalne.
Riesling
Jabłka, gruszki, białe śliwki podkreślone charakterystyczną odrieslingowymi cytrusowością. W ustach dobra kwasowość, mineralność, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, świeża brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem.
Chardonnay
W pierwszym nosie delikatne nuty skoszonej trawy i zielonych liści. Potem pojawia się zapach kwiatowy, lekko chlebowy, dużo kwiatów, świeże jabłko, gruszka, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo). W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie, mineralne w końcówce.
Pinot Gris/Auxerrois
W nosie jabłko, gruszka, siano, białe kwiaty, nuty egzotyczne (ananas). W ustach dojrzałe jabłka, gruszki z dobrą kwasowością. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację Pinot Gris na skórkach, zwiewne, ale z charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.
Pinot Noir
Przykład lekkiej i świeżej interpretacji Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. W ustach czerwone owoce -poziomka, malina, czereśnia, czerwona porzeczka z wyraźnym przyprawowo- korzennym tłem. Piżmo, nieco mokrych liści i drewna. W ustach delikatnie owocowe z odświeżającą kwasowością.
Seyval Blanc RÉSERVE
Ciekawe, oryginalne i specyficzne wino. W nosie nuty agrestu, dojrzałych jabłek i gruszek, białych śliwek i morwy. Do tego wosk i kwiaty (jaśmin, akacja ), w tle miód gryczany i akacjowy. Nieco masła i wanilii. Ciekawe akcenty żywiczne i balsamiczne. W ustach pełne i gładkie, nieco oleiste. Miód, grusze, kwiecista łąka. Mineralno-kwiatowa końcówka z apteczno-brzoskwiniowym posmakiem.
Auxerrois
Gewürztraminer
Ciekawy przykład traminera z chłodnego regionu. Nos nie przesadzony, nienachalny ale w dalszym ciągu traminerowy: owoc liczi, mango, róża, ale przede wszystkim wysuwają się na czoło nuty brzoskwiniowo-morelowe. Do tego tło ziołowo-trawiaste. Usta niemęczące jak to bywa z wieloma traminerami z cieplejszych regionów – dobra kwasowość, mineralność, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, świeża brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem. Bardzo pijalne.
Pinot gris
W nosie jabłko, gruszka, siano, białe kwiaty, nuty egzotyczne (ananas). W ustach dojrzałe jabłka, gruszki z dobrą kwasowością. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację na skórkach, zwiewne, ale z charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.