Ciekawy przykład traminera z chłodnego regionu. Nos nie przesadzony, nienachalny ale w dalszym ciągu traminerowy: owoc liczi, mango, róża, ale przede wszystkim wysuwają się na czoło nuty brzoskwiniowo-morelowe. Do tego tło ziołowo-trawiaste. Usta niemęczące jak to bywa z wieloma traminerami z cieplejszych regionów – dobra kwasowość, mineralność, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, świeża brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem. Bardzo pijalne.

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Gewürztraminer (100%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

27.09

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11 % obj.

Kwasowość:

6,9 g/l

Cukier resztkowy:

0,6 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Białe mięsa, aromatyczne marynaty, sosy i przyprawy, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), lekko owocowe lub słodkie, lekko pikantne potrawy, tropikalna salsa owocowa, lekko marynowane owoce, dani kuchni orientalnej

Potencjał starzenia:

Pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Auxerrois Wino białe półwytrawne
Hibernal Wino białe słodkie
Hibernal Wino białe półsłodkie
Regent Wino czerwone wytrawne
Pinot noir Wino czerwone wytrawne
Zweigelt Rose Wino różowe półwytrawne