Charakterystyczny dla odmiany, nasycony, ciemnopurpurowo-buraczany kolor. W pierwszym nosie lekkie czerwone owoce: maliny, truskawka, czereśnia. Potem pojawiają się owoce leśne (jeżyny, czarne jagody), wiśnia z pestką i trochę ziemistości. Wino stosunkowo lekkie – usta owocowe z dobrze zintegrowane z lekką przyprawową pikantnością.

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Rondo (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

1.10

Maceracja:

7 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,5% obj.

Kwasowość:

5,1 g/l

Cukier resztkowy:

0,2 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

Ciemne przystawki, surowe mięsa (tatar, carpaccio wołowe), wędliny, warzywa (fenkuł, bakłażan, brokuły, radicchio), oliwki, mięsa (wieprzowina i cielęcina) w ziołach i marynowane, ryby (miecznik, tuńczyk)

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée Wino białe półwytrawne
Hibernal Wino białe półsłodkie
Auxerrois Wino białe półwytrawne
Pinot gris Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone