W zapachu dominują leśne owoce (jeżyny, czarne jagody), czereśnie i wiśnia. W tle charakterystyczne dla odmiany nuty dymne i suszonej, lekko „wędzonej” śliwki. Do tego nieco pikantnej korzenności. Usta wyraziste, ale lekkie, ze stosunkowo niedużymi garbnikami. W charakterze wino z acolona przypomina trochę swoich „rodziców” wymieszanych ze sobą: lekkiego Blaufränkischa i Dornfeldera

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Acolon (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

16.09

Maceracja:

9 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

1 rok w kadzi stalowej

Alkohol:

11,2% obj

Kwasowość:

5,0 g/l

Cukier resztkowy:

0,5 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

15-16°C

Zastosowanie kulinarne:

Uniwersalne: ciemne przystawki, makarony w sosach pomidorowych, risotto, pizza, gęste zupy (fasola), lekkie mięsa

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Hibernal Wino białe słodkie
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Zweigelt Rose Wino różowe półwytrawne
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Rondo Wino czerwone wytrawne
Auxerrois Wino białe półwytrawne