W nosie jabłko, gruszka, siano, białe kwiaty, nuty egzotyczne (ananas). W ustach dojrzałe jabłka, gruszki z dobrą kwasowością. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację na skórkach, zwiewne, ale z charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.
2013
Pinot gris (85%), auxerrois (15%)
Wino białe wytrawne
Pinot gris 18.10, auxerrois 27.10
Pinot gris 8 godzin
Stal
-
12,5% obj
7,8 g/l
2,8 g/l
Niefiltrowane
8-10°C
Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie białe mięsa
Pić teraz