W nosie jabłko, gruszka, siano, białe kwiaty, nuty egzotyczne (ananas). W ustach dojrzałe jabłka, gruszki  z dobrą kwasowością. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację na skórkach, zwiewne, ale z charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Pinot gris (85%), auxerrois (15%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

Pinot gris 18.10, auxerrois 27.10

Maceracja:

Pinot gris 8 godzin

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,5% obj

Kwasowość:

7,8 g/l

Cukier resztkowy:

2,8 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie białe mięsa

Potencjał starzenia:

Pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Pinot noir Wino czerwone wytrawne
Acolon Wino czerwone wytrawne
Auxerrois Wino białe półwytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Hibernal Wino białe półsłodkie
Gewürztraminer Wino białe wytrawne