W nosie dominują: brzoskwinie, morele i mandarynki. W tle banany, ananas, mango i marakuja. Sporo kwiatów i nut ziołowych (tymianek, mięta, melisa, trawa). W ustach uroczo słodkie z odświeżającą kwasowością. Świeże, przyjemne, dobrze zbalansowane wino, dość długie, z nutami ziół i egzotycznych owoców w końcówce.

Wskazane napowietrzenie pół godziny przed podaniem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Hibernal (100%)

Typ:

Wino białe słodkie

Zbiór:

15.10

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,0% obj.

Kwasowość:

8,9 g/l

Cukier resztkowy:

25,0 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Samodzielnie lub lekko słodkie, delikatne desery (np.; panna cotta) zawierające dodatek brzoskwiń, nektarynek, moreli, jabłek, gruszek, także cytryn bądź limonek, passiflory lub ananasa, owoce w miodzie, placki, naleśniki, lekkie kremy

Potencjał starzenia:

Pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Riesling Wino białe wytrawne
Acolon Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Hibernal Wino białe półsłodkie
Auxerrois Wino białe półwytrawne