Przykład lekkiej i świeżej interpretacji Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Jesteśmy z niego w tym roku bardzo zadowoleni. Czysty, czerwony owoc- poziomka, malina, czereśnia, czerwona porzeczka,. W tle nieco przypraw i korzenności. W ustach delikatnie owocowe z odświeżającą kwasowością.

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Pinot noir (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

21.10

Maceracja:

8 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,2 % obj.

Kwasowość:

5,2 g/l

Cukier resztkowy:

0,9 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub pieczone lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej ryby: łosoś z grila, karp w panierce, również miecznik i tuńczyk.

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée Wino białe półwytrawne
Auxerrois Wino białe półwytrawne
Rondo Wino czerwone wytrawne
Acolon Wino czerwone wytrawne
Chardonnay Wino białe wytrawne
Hibernal Wino białe słodkie