W nosie nuty agrestu, dojrzałych jabłek, wosku i kwiatów (jaśmin, akacja ), w tle miód gryczany. W ustach pełne i gładkie, nieco oleiste. Miód, grusze, kwiecista łąka.  Mineralno-kwiatowa końcówka z brzoskwiniowym posmakiem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Seyval blanc (100%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

15.10

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

Drewno akacjowe

Alkohol:

12% obj

Kwasowość:

6,0 g/l

Cukier resztkowy:

2,2 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Ryby (łosoś ale też halibut, pstrąg), drób oraz lekkie białe mięsa na maśle, również lekko wędzone lub grillowane, łagodne skorupiaki (homar, krewetki, raki), delikatne grzyby (boczniak, pieprznik, pieczarka), dania mączne, słodkie warzywa np. dynia

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Zweigelt Rose Wino różowe półwytrawne
Regent Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Wino Świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Acolon Wino czerwone wytrawne
Pinot noir Wino czerwone wytrawne