Wino pełne dojrzałych, południowych smaków. W nosie dojrzała czarna porzeczka, pieprz i czerwona papryka. Do tego wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Skóra, ściółka leśna, tytoń. W ustach surowe, mocno beczkowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczki, wiśnie, śliwki, maliny).

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Cabernet cortis (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

7.10

Maceracja:

14 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

Drewno dębowe

Alkohol:

14,5 % obj.

Kwasowość:

6,1 g/l

Cukier resztkowy:

0,5 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

16-18°C

Zastosowanie kulinarne:

Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan)

Potencjał starzenia:

5-7 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Riesling Wino białe wytrawne
Pinot gris Wino białe wytrawne
Acolon Wino czerwone wytrawne
Hibernal Wino białe słodkie
Cuvée Wino białe półwytrawne
Auxerrois Wino białe półwytrawne