Intrygujący, szaro-brązowo-pomarańczowy kolor będący efektem długiej maceracji na skórkach.  Nos lekko utleniony – szare renety, gruszka, siano, białe kwiaty i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację 50% pinot gris na skórkach, w ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.

powrót do listy wina
Rocznik:

2015

Szczep:

Pinot gris (100%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

20.10

Maceracja:

50% pinot gris – 4 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,5% obj.

Kwasowość:

7,0 g/l

Cukier resztkowy:

0,7 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie białe mięsa

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Cuvée rosé Wino różowe półwytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Wino świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Caberent Cortis RÉSERVE Wino czerwone wytrawne