Jabłka, gruszki, białe śliwki podkreślone charakterystyczną odrieslingowymi cytrusowością.   W ustach dobra kwasowość, mineralność, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, świeża brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem.

W pierwszym nosie delikatne nuty skoszonej trawy i zielonych liści. Potem pojawia się zapach kwiatowy, lekko chlebowy, egzotyczne owoce (brzoskwinie, mango) dużo kwiatów, dojrzałe jabłko, gruszka, mandarynki, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo) – sporo elegancji. W ustach nieźle zbudowane; jabłka, cytrusy, ananas, wszystko świeże ale dojrzałe. Dość długie, mineralne w końcówce.

W nosie dominują: brzoskwinie, morele i mandarynki. W tle banany, ananas, mango i marakuja. Sporo kwiatów i nut ziołowych (tymianek, mięta, melisa, trawa). W ustach uroczo słodkie z odświeżającą kwasowością. Świeże, przyjemne, dobrze zbalansowane wino, dość długie, z nutami ziół i egzotycznych owoców w końcówce.

Wskazane napowietrzenie pół godziny przed podaniem.

Przykład lekkiej i świeżej interpretacji Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Jesteśmy z niego w tym roku bardzo zadowoleni. Czysty, czerwony owoc- poziomka, malina, czereśnia, czerwona porzeczka,. W tle nieco przypraw i korzenności. W ustach delikatnie owocowe z odświeżającą kwasowością.

W nosie brzoskwinie, morele, ciepłe grusze i biała śliwa. Do tego dojrzały ananas, mango i banany. Sporo kwiatów, trawy i nut ziołowych. Usta owocowo-kwiatowe, przyjemnie słodkie, dobrze zbalansowane kwasowością.