Ciekawe, oryginalne i specyficzne wino. W nosie nuty agrestu, dojrzałych jabłek i gruszek, białych śliwek i morwy. Do tego wosk i kwiaty (jaśmin, akacja ), w tle miód gryczany i akacjowy. Nieco masła i wanilii. Ciekawe akcenty żywiczne i balsamiczne. W ustach pełne i gładkie, nieco oleiste. Miód, grusze, kwiecista łąka. Mineralno-kwiatowa końcówka z apteczno-brzoskwiniowym posmakiem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2014

Szczep:

Seyval blanc (100%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

21.10 – selekcja gron

Maceracja:

1 dzień na skórkach

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

18 miesięcy w beczce dębowo-akacjowej + 18 miesięcy w butelce

Alkohol:

11,5% obj.

Kwasowość:

7,0 g/l

Cukier resztkowy:

1,0 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

12-14°C

Zastosowanie kulinarne:

Ryby (łosoś ale też halibut, pstrąg), drób oraz lekkie do średnich białe mięsa na maśle, również lekko wędzone lub grillowane, łagodne skorupiaki (homar, krewetki, raki), delikatne grzyby (boczniak, pieprznik, pieczarka), dania mączne, słodkie warzywa np. dynia. Może się również ciekawie komponować z sosami korzennymi i bulionami.

Potencjał starzenia:

5-7 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Riesling Wino białe wytrawne
Zweigelt rosé Wino różowe półwytrawne
Pinot Gris/Auxerrois Wino białe wytrawne