Czerwone

Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

Nos pełen malin, truskawek i czereśni. W tle nuty dymne i śliwkowe. Usta lekkie, z niską kwasowością i delikatnymi garbnikami.

powrót do listy wina
Rocznik:

2014

Szczep:

Rondo (50%), acolon (50%)

Typ:

Młode wino czerwone

Zbiór:

Rondo - 24.10, acolon - 16.09

Maceracja:

7 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,0 % obj.

Kwasowość:

6,0 g/l

Cukier resztkowy:

0,2 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

-

Potencjał starzenia:

-

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Zweigelt rosé Wino różowe półwytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Seyval Blanc RÉSERVE Wino białe wytrawne