W pierwszym nosie delikatne nuty skoszonej trawy i zielonych liści. Potem pojawia się zapach kwiatowy, lekko chlebowy, dużo kwiatów, świeże jabłko, gruszka, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo). W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie, mineralne w końcówce.

powrót do listy wina
Rocznik:

2014

Szczep:

Chardonnay (100%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

15.10

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,0% obj.

Kwasowość:

8,1 g/l

Cukier resztkowy:

0,3 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Owoce morza (homary, krewetki, raki, małże, również ostrygi,) + np. sos z chudego masła, delikatny drób (kurczak, przepiórka, indyk), nerkówka, królik, makarony, risotta, polenta, awokado, dynia, fasola, boczniaki.

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Pinot Gris/Auxerrois Wino białe wytrawne
Riesling Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Cuvee rouge Wino czerwone wytrawne
Zweigelt rosé Wino różowe półwytrawne