Przykład lekkiej i świeżej interpretacji Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. W ustach czerwone owoce -poziomka, malina, czereśnia, czerwona porzeczka z wyraźnym przyprawowo- korzennym tłem. Piżmo, nieco mokrych liści i drewna. W ustach delikatnie owocowe z odświeżającą kwasowością.

powrót do listy wina
Rocznik:

2014

Szczep:

Pinot noir (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

20.10

Maceracja:

7 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

10,5 % obj.

Kwasowość:

5,0 g/l

Cukier resztkowy:

0,0 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z rybami: łosoś z grilla, wigilijny karp w panierce, miecznik i tuńczyk.

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Seyval Blanc RÉSERVE Wino białe wytrawne
Cuvée Blanc Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Seyval Blanc Wino białe wytrawne