Przykład lekkiej i świeżej interpretacji Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. W ustach czerwone owoce -poziomka, malina, czereśnia, czerwona porzeczka z wyraźnym przyprawowo- korzennym tłem. Piżmo, nieco mokrych liści i drewna. W ustach delikatnie owocowe z odświeżającą kwasowością.

powrót do listy wina
Rocznik:

2014

Szczep:

Pinot noir (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

20.10

Maceracja:

7 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

10,5 % obj.

Kwasowość:

5,0 g/l

Cukier resztkowy:

0,0 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z rybami: łosoś z grilla, wigilijny karp w panierce, miecznik i tuńczyk.

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Riesling Wino białe wytrawne
Cuvee rouge Wino czerwone wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Regent Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Pinot Gris/Auxerrois Wino białe wytrawne