Brązowy medal Enoexpo 2021. Nos uroczy: owoc liczi, płatki róży, melon, mango i marakuja. Do tego nuty brzoskwiniowo-morelowe. W tle konfitury różane i delikatne zioła (melisa, mięta) oraz miód akacjowy. Usta bardzo przyjazne, krągłe i rozgrzewające. Dojrzałe jabłko, brzoskwinia i cytrusy. Długa mineralna końcówka ze słodkim mandarynkowym posmakiem i odrobiną prażonych migdałów. Bardzo pijalne, aromatyczne i eleganckie.

Nos owocowo-kwiatowy z powiewem chleba. Świeże jabłko, gruszka, białe śliwki. Do tego lekkie nuty muszkatowe, nieco wosku i masła. W tle bardzo delikatne niuanse waniliowo-kokosowo-dębowe. W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie z mineralną, pomarańczowo-brzoskwiniową końcówką.

Bardzo ciekawy Pinot Noir z ciepłego rocznika.  W porównaniu z poprzednimi rocznikami znacznie więcej pełnego, świeżego owocu w nosie i więcej ciała a mniej charakterystycznych aromatów „brettowych”. Nos z jednej strony pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek z drugiej nieco grafitowo-ziołowo-ziemisty. W tle piżmo, nieco mokrych liści, drewno i umami z rosołu.  W ustach przyjemne, wesołe czerwone owoce z ciekawą przyprawowo- korzenną końcówką. Pełne i smakowite.

Nos owocowo-kwiatowy z powiewem chleba. Świeże jabłko, gruszka, białe śliwki. Do tego lekkie nuty muszkatowe, nieco wosku i masła. W tle bardzo delikatne niuanse waniliowo-kokosowo-dębowe. W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie z mineralną, pomarańczowo-brzoskwiniową końcówką.

Wino pełne ciepłych, południowych smaków, doprawionych północnym charakterem. W nosie dojrzała czarna porzeczka, aronia, pieprz i czerwona papryka. Do tego mocne akcenty wiśni i śliwek. Wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Skóra, ściółka leśna i tytoń. W ustach pełne, rozgrzewające, wyraźnie garbnikowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczka, wiśnie, śliwki, maliny) z mineralno-korzennym, słodkim finiszem.

W nosie kwiatowy, lekko chlebowy, dużo kwiatów, świeże jabłko, gruszka, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo). W tle bardzo delikatne niuanse waniliowo-dębowe. W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie, mineralne w końcówce, z ciekawie zarysowanym cukrem resztkowym.

Nos uroczy: owoc liczi, płatki róży, melon, mango i marakuja. Do tego nuty brzoskwiniowo-morelowe. W tle konfitury różane i delikatne zioła (melisa, mięta) oraz miód akacjowy. Usta bardzo przyjazne, krągłe i rozgrzewające. Dojrzałe jabłko, brzoskwinia i cytrusy. Długa mineralna końcówka ze słodkim mandarynkowym posmakiem i odrobiną prażonych migdałów. Bardzo pijalne. Niższa kwasowość niż w rocznikach 2016 i 17.

Wino pełne ciepłych, południowych smaków, doprawionych północnym charakterem. W nosie dojrzała czarna porzeczka, aronia, pieprz i czerwona papryka. Do tego wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Skóra, ściółka leśna i tytoń. W ustach pełne, rozgrzewające, wyraźnie garbnikowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczka, wiśnie, śliwki, maliny) z mineralno-korzennym, zaskakująco słodkim finiszem.

Potencjalnie najciekawszy Pinot Noir ze wszystkich dotychczas wyprodukowanych.  Przykład lekkiej i świeżej interpretacji tego szczepu z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Udało się zachować dobry balans pomiędzy klasycznym, lekko „brettowym” a nowoczesnym, świeżo-owocowym pinot. Nos z jednej strony grafitowo-ziołowo-ziemisty a z drugiej pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek. W tle piżmo, nieco mokrych liści, drewno i umami z rosołu.  W ustach przyjemne, delikatne czerwone owoce z wyraźną przyprawowo- korzenną końcówką.

W nosie kwiatowy, lekko chlebowy, dużo kwiatów, świeże jabłko, gruszka, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo). W tle bardzo delikatne niuanse waniliowo-dębowe. W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie, mineralne w końcówce, z ciekawie zarysowanym cukrem resztkowym.