Wino pełne ciepłych, południowych smaków, doprawionych północnym charakterem. W nosie dojrzała czarna porzeczka, aronia, pieprz i czerwona papryka. Do tego mocne akcenty wiśni i śliwek. Wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Skóra, ściółka leśna i tytoń. W ustach pełne, rozgrzewające, wyraźnie garbnikowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczka, wiśnie, śliwki, maliny) z mineralno-korzennym, słodkim finiszem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

Cabernet cortis (85%), pinot noir (15%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

Cabernet cortis 24.10, pinot noir 10.10

Maceracja:

14 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

Drewno dębowe francuskie i amerykańskie

Alkohol:

14,5 % obj.

Kwasowość:

6,6 g/l

Cukier resztkowy:

8,0 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

16-18°C

Zastosowanie kulinarne:

Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan).

Potencjał starzenia:

5-7 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Riesling Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino białe wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Pinot noir Wino czerwone wytrawne