Nos nieco bardziej subtelny i mniej ekspresyjny niż w roczniku 2018, natomiast usta wyraźnie bardziej sprężyste i rześkie. Dominuje „rieslingowa”, cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli, wzbogaconych o nuty agrestu i białej porzeczki. Do tego jabłka, grusze, renklody i mandarynki oraz powiew owoców południowych: banan, ananas, mango, marakuja. W tle nuty kwiatowe (róża, kwiaty polne), muscat, cassis i pieprz. W ustach obfite, przyjazne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem. Bardzo pijalne, w charakterze półwytrawne.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

seyval blanc (35%), johanniter (30%), hibernal (20%), solaris (15%)

Typ:

Wino białe półwytrawne

Zbiór:

seyval blanc 30.10, johanniter - 15.10, hibernal – 24.10, solaris – 19.09

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,5% obj.

Kwasowość:

6,9 g/l

Cukier resztkowy:

7,0 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Aperitif; do dań kuchni polskiej wymagających dobrej kwasowości i lekkiego cukru resztkowego; jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby; dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa; mięczaki (przegrzebki, krewetki), również do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry).

Potencjał starzenia:

pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Pinot noir Wino czerwone wytrawne
Pinot gris Wino białe wytrawne