Nos owocowo-kwiatowy z powiewem chleba. Świeże jabłko, gruszka, białe śliwki. Do tego lekkie nuty muszkatowe, nieco wosku i masła. W tle bardzo delikatne niuanse waniliowo-kokosowo-dębowe. W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie z mineralną, pomarańczowo-brzoskwiniową końcówką.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

Chardonnay z niewielką domieszką auxerrois

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

9.10

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

Drewno dębowe, lekko palone – 3 miesiące

Alkohol:

12,5 % obj.

Kwasowość:

5,9 g/l

Cukier resztkowy:

4,0 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Owoce morza (homary, krewetki, raki, małże, również ostrygi,) + np. sos z chudego masła, delikatny drób (kurczak, przepiórka, indyk), nerkówka, królik, makarony, risotta, polenta, awokado, dynia, fasola, boczniaki.

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne