Od rocznika 2018 wino dojrzewa w kontakcie z drewnem dębowym – w dużych 1000 l beczkach, 2/3 wina przez okres 6 miesięcy.  Jabłka, gruszki i białe śliwki podkreślone charakterystyczną odrieslingową cytrusowością. W tle nuty ziołowe i korzenne – ciekawe, lekko utlenione echo macerowanego na skórkach roter rieslinga. Do tego siano i wosk w otoczeniu krągłych nut maślanych i tostowych. W ustach typowa spora kwasowość ale wspaniale zbalansowana cukrem resztkowym. Wyraźne tony mineralne, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

riesling (100%) = weiß+roter riesling

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

28.10

Maceracja:

Roter riesling – 4 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

2/3 w dużych 1000 l beczkach dębowych

Alkohol:

12,0 % obj.

Kwasowość:

8,2 g/l

Cukier resztkowy:

10 g/l

Filtrowanie:

Tylko zgrubne

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo (kaczka, indyk, gęś), białe mięsa lekkie do średnich, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, fritata) z nadzieniem, oparte na jajkach, dania jajeczne, fondue serowe

Potencjał starzenia:

4-5 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Pinot gris Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne