Od rocznika 2018 wino dojrzewa częściowo w kontakcie z drewnem dębowym. Ciekawy, lekko miedziany kolor jest efektem dłuższej maceracji PG na skórkach.  W nosie z jednej strony świeże gruszki, jabłka i białe śliwki ale i sporo nut lekko utlenionych – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nieco nut maślanych i tostowych. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację PG na skórkach i dojrzewanie części wina w beczkach, w ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

pinot gris (85%), chardonnay (15%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

Pinot gris 17.10

Maceracja:

Pinot gris - 4 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

1/2 w dębowych barrique - 4 miesiące

Alkohol:

13,0 % obj.

Kwasowość:

5,1 g/l

Cukier resztkowy:

0,8 g/l

Filtrowanie:

Tylko zgrubne

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie do średnich białe mięsa wino poradzi sobie tez z daniami na bazie sosów pomidorowych i mocniejszych przypraw.

Potencjał starzenia:

4-5 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino Świętomarcińskie Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Riesling Wino białe wytrawne