Potencjalnie najciekawszy Pinot Noir ze wszystkich dotychczas wyprodukowanych.  Przykład lekkiej i świeżej interpretacji tego szczepu z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Udało się zachować dobry balans pomiędzy klasycznym, lekko „brettowym” a nowoczesnym, świeżo-owocowym pinot. Nos z jednej strony grafitowo-ziołowo-ziemisty a z drugiej pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek. W tle piżmo, nieco mokrych liści, drewno i umami z rosołu.  W ustach przyjemne, delikatne czerwone owoce z wyraźną przyprawowo- korzenną końcówką.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

Pinot noir (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

14.09

Maceracja:

12 dni w tym 3 dni na zimno

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,5 % obj.

Kwasowość:

- g/l

Cukier resztkowy:

- g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z rybami: łosoś z grilla, wigilijny karp w panierce, miecznik i tuńczyk.

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino czerwone wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Pinot Gris Wino białe wytrawne