Potencjalnie najciekawszy Pinot Noir ze wszystkich dotychczas wyprodukowanych.  Przykład lekkiej i świeżej interpretacji tego szczepu z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Udało się zachować dobry balans pomiędzy klasycznym, lekko „brettowym” a nowoczesnym, świeżo-owocowym pinot. Nos z jednej strony grafitowo-ziołowo-ziemisty a z drugiej pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek. W tle piżmo, nieco mokrych liści, drewno i umami z rosołu.  W ustach przyjemne, delikatne czerwone owoce z wyraźną przyprawowo- korzenną końcówką.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

Pinot noir (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

14.09

Maceracja:

12 dni w tym 3 dni na zimno

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,5 % obj.

Kwasowość:

- g/l

Cukier resztkowy:

- g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z rybami: łosoś z grilla, wigilijny karp w panierce, miecznik i tuńczyk.

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino białe
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Chardonnay Wino białe półwytrawne
Pinot Gris Wino białe wytrawne