Białe

Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

Na pierwszy plan wysuwają się w nosie nuty owoców południowych, banan, ananas i mango. Do tego nuty kwiatowe: róże i frezje oraz akcenty muszkatowe. Zaraz potem dochodzą do głosu świeże soczyste gruszki, białe śliwki, jabłka i polskie morele oraz cytrusy. Do tego świeże winogrona, nieco miodu, mandarynek i brzoskwiń. Usta pełne, krągłe, owocowe, wyraziste z delikatna słodyczą. Świeże i radosne.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

Solaris (80%) siegerrebe (10%), johanniter (10%)

Typ:

Młode wino białe

Zbiór:

-

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,0 % obj.

Kwasowość:

6,3 g/l

Cukier resztkowy:

13,5 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

-

Potencjał starzenia:

-

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Cuvée rosé Wino różowe
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Cuvee rouge Wino czerwone wytrawne