Czerwone

Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

W nosie czereśnie, maliny, poziomka i odrobina czerwonej porzeczki. Po chwili pojawiają się wiśnie i czarne jagody. Mocne nuty żurawinowo-bananowe i akcenty kwiatowe. Usta owocowe, pełne, ale w dalszym ciągu świeże i radosne z delikatnymi garbnikami.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

Rondo (50%), acolon + pinot noir précoce (50%)

Typ:

Młode wino czerwone

Zbiór:

-

Maceracja:

Na zimno 4 dni

Fermentacja:

Alkoholowa w stali + FJM tdla wszystkich

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,0 % obj.

Kwasowość:

5,5 g/l

Cukier resztkowy:

7,0 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

-

Potencjał starzenia:

-

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Chardonnay Wino białe półwytrawne
Cuvée rosé Wino różowe
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Pinot Gris Wino białe wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne