Mocno zbudowane, poważne wino z potencjałem. W nosie czarna porzeczka, aronia, wiśnie w likierze i suszone śliwki. Nuty roślinne i korzenne: pomidory, czerwona papryka, pieprz.  Do tego wyraźne akcenty beczkowe (drewno, karmel, wanilia). Ciekawe aromaty apteczne (chinina). Konfitura porzeczkowa, powidła śliwkowe, daktyle i figi. Skóra, ściółka leśna, tytoń, czekolada i kakao. Tradycyjnie mocno wyczuwalne nuty mineralne, wapniowo-kredowe.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

-

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

01.10 - selekcja gron

Maceracja:

14 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

12 miesięcy w beczce dębowej + 24 miesięcy w butelce

Alkohol:

14,00 % obj.

Kwasowość:

5,1 g/l

Cukier resztkowy:

1,5 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

18°C

Zastosowanie kulinarne:

Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, również dziczyzna. Gulasz jagnięcy, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan).

Potencjał starzenia:

5-8 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Riesling Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino białe
Cuvée rosé Wino różowe
Pinot Gris Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne