W nosie kwiatowy, lekko chlebowy, dużo kwiatów, świeże jabłko, gruszka, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo). W tle bardzo delikatne niuanse waniliowo-dębowe. W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie, mineralne w końcówce, z ciekawie zarysowanym cukrem resztkowym.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

Chardonnay z niewielka domieszką auxerrois

Typ:

Wino białe półwytrawne

Zbiór:

28.09

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

15% w dębowych barrique - 3 miesiące

Alkohol:

12,5% obj.

Kwasowość:

5,2 g/l

Cukier resztkowy:

7,3 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Owoce morza (homary, krewetki, raki, małże, również ostrygi,) + np. sos z chudego masła, delikatny drób (kurczak, przepiórka, indyk), nerkówka, królik, makarony, risotta, polenta, awokado, dynia, fasola, boczniaki.

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée rosé Wino różowe
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone