W nosie kwiatowy, lekko chlebowy, dużo kwiatów, świeże jabłko, gruszka, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo). W tle bardzo delikatne niuanse waniliowo-dębowe. W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie, mineralne w końcówce, z ciekawie zarysowanym cukrem resztkowym.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

Chardonnay z niewielka domieszką auxerrois

Typ:

Wino białe półwytrawne

Zbiór:

28.09

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

15% w dębowych barrique - 3 miesiące

Alkohol:

12,5% obj.

Kwasowość:

5,2 g/l

Cukier resztkowy:

7,3 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Owoce morza (homary, krewetki, raki, małże, również ostrygi,) + np. sos z chudego masła, delikatny drób (kurczak, przepiórka, indyk), nerkówka, królik, makarony, risotta, polenta, awokado, dynia, fasola, boczniaki.

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cabernet Cortis Reserve Wino czerwone wytrawne
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino białe
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne