Nos bardzo bogaty i wyrazisty: dominuje „rieslingowa”, cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli, wzbogaconych o nuty agrestu i białej porzeczki. Do tego jabłka, grusze, renklody i mandarynki oraz mocny powiew owoców południowych: banan, ananas, mango, marakuja. W tle nuty kwiatowe (róża, kwiaty polne), muscat, cassis i pieprz. W ustach obfite, przyjazne i łagodne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem. Bardzo pijalne. Wyraźnie niższa kwasowość niż w rocznikach 2016 i 17.
2018
solaris (30%), johanniter (25%), seyval blanc (25%), hibernal (20%)
Wino białe półwytrawne
solaris – 21.08, johanniter - 19.09, seyval blanc 6.10, hibernal – 25.09
-
Stal
-
12,0 % obj.
- g/l
- g/l
Tak
8-10°C
Aperitif, kuchnia polska: jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby; dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa; mięczaki (przegrzebki, krewetki), również do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry).
Pić teraz