Nos bardzo bogaty i wyrazisty: dominuje „rieslingowa”, cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli, wzbogaconych o nuty agrestu i białej porzeczki. Do tego jabłka, grusze, renklody i mandarynki oraz mocny powiew owoców południowych: banan, ananas, mango, marakuja. W tle nuty kwiatowe (róża, kwiaty polne), muscat, cassis i pieprz. W ustach obfite, przyjazne i łagodne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem. Bardzo pijalne. Wyraźnie niższa kwasowość niż w rocznikach 2016 i 17.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

solaris (30%), johanniter (25%), seyval blanc (25%), hibernal (20%)

Typ:

Wino białe półwytrawne

Zbiór:

solaris – 21.08, johanniter - 19.09, seyval blanc 6.10, hibernal – 25.09

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,0 % obj.

Kwasowość:

- g/l

Cukier resztkowy:

- g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Aperitif, kuchnia polska: jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby; dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa; mięczaki (przegrzebki, krewetki), również do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry).

Potencjał starzenia:

Pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino białe
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Cuvée rosé Wino różowe
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone