Mocno zbudowane, poważne wino z potencjałem. W nosie dojrzała czarna porzeczka, pieprz i czerwona papryka.  Do tego wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Aromaty przetworzone: konfitura porzeczkowa i powidła śliwkowe. Skóra, ściółka leśna, tytoń. W ustach jeszcze nieco surowe, ze sporą ilością słodkiej beczki, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczki, wiśnie, śliwki, maliny).

powrót do listy wina
Rocznik:

2015

Szczep:

Cabernet cortis 100%

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

22.10 – selekcja gron

Maceracja:

14 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

12 miesięcy w beczce dębowej + 18 miesięcy w butelce

Alkohol:

13,6% obj.

Kwasowość:

5,7 g/l

Cukier resztkowy:

1,5 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

18°C

Zastosowanie kulinarne:

Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, również dziczyzna. Gulasz jagnięcy, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan).

Potencjał starzenia:

5-8 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Hibernal Wino białe półsłodkie
Wino świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Pinot Gris Wino białe wytrawne
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne