Mocno zbudowane, poważne wino z potencjałem. W nosie dojrzała czarna porzeczka, pieprz i czerwona papryka. Do tego wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Aromaty przetworzone: konfitura porzeczkowa i powidła śliwkowe. Skóra, ściółka leśna, tytoń. W ustach jeszcze nieco surowe, ze sporą ilością słodkiej beczki, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczki, wiśnie, śliwki, maliny).
2015
Cabernet cortis 100%
Wino czerwone wytrawne
22.10 – selekcja gron
14 dni
Stal
12 miesięcy w beczce dębowej + 18 miesięcy w butelce
13,6% obj.
5,7 g/l
1,5 g/l
Niefiltrowane
18°C
Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, również dziczyzna. Gulasz jagnięcy, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan).
5-8 lat