Potencjalnie najciekawszy Pinot Noir ze wszystkich dotychczas wyprodukowanych. Przykład lekkiej i świeżej interpretacji tego szczepu z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Udało się zachować dobry balans pomiędzy klasycznym, lekko „brettowym” a nowoczesnym, świeżo-owocowym pinot. Nos z jednej strony grafitowo-ziołowo-ziemisty a z drugiej pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek. W tle piżmo, nieco mokrych liści, drewno i umami z rosołu. W ustach przyjemne, delikatne czerwone owoce z wyraźną przyprawowo- korzenną końcówką.
2018
Pinot noir (100%)
Wino czerwone wytrawne
14.09
12 dni w tym 3 dni na zimno
Stal
-
12,5 % obj.
- g/l
- g/l
Tak
14-15°C
Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z rybami: łosoś z grilla, wigilijny karp w panierce, miecznik i tuńczyk.
3-4 lata