Nos owocowo-kwiatowy z powiewem chleba. Świeże jabłko, gruszka, białe śliwki. Do tego lekkie nuty muszkatowe, nieco wosku i masła. W tle bardzo delikatne niuanse waniliowo-kokosowo-dębowe. W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie z mineralną, pomarańczowo-brzoskwiniową końcówką.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

Chardonnay z niewielką domieszką auxerrois

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

9.10

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

Drewno dębowe

Alkohol:

12,5 % obj.

Kwasowość:

5,9 g/l

Cukier resztkowy:

4,0 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Owoce morza (homary, krewetki, raki, małże, również ostrygi,) + np. sos z chudego masła, delikatny drób (kurczak, przepiórka, indyk), nerkówka, królik, makarony, risotta, polenta, awokado, dynia, fasola, boczniaki.

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino białe wytrawne
Riesling Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne