Wino pełne ciepłych, południowych smaków, doprawionych północnym charakterem. W nosie dojrzała czarna porzeczka, aronia, pieprz i czerwona papryka. Do tego mocne akcenty wiśni i śliwek. Wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Skóra, ściółka leśna i tytoń. W ustach pełne, rozgrzewające, wyraźnie garbnikowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczka, wiśnie, śliwki, maliny) z mineralno-korzennym, słodkim finiszem.
2019
Cabernet cortis (85%), pinot noir (15%)
Wino czerwone wytrawne
Cabernet cortis 24.10, pinot noir 10.10
14 dni
Stal
Drewno dębowe francuskie i amerykańskie
14,5 % obj.
6,6 g/l
8,0 g/l
Tak
16-18°C
Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan).
5-7 lat