Ciekawe, oryginalne i specyficzne wino. W nosie nuty agrestu, dojrzałych jabłek i gruszek, białych śliwek i morwy. Do tego wosk i kwiaty (jaśmin, akacja ), w tle miód gryczany i akacjowy. Nieco masła i wanilii. Ciekawe akcenty żywiczne i balsamiczne. W ustach pełne i gładkie, nieco oleiste. Miód, grusze, kwiecista łąka. Mineralno-kwiatowa końcówka z apteczno-brzoskwiniowym posmakiem.
2018
Seyval Blanc 100%
Wino białe wytrawne
06.10 - selekcja gron
na skórkach 2 dni
Stal
12 miesięcy w beczce dębowo-akacjowej + 24 miesięcy w butelce
12,50 % obj.
7,0 g/l
0,5 g/l
Niefiltrowane
12-14°C
Ryby (łosoś ale też halibut, pstrąg), drób oraz lekkie do średnich białe mięsa na maśle, również lekko wędzone lub grillowane, łagodne skorupiaki (homar, krewetki, raki), delikatne grzyby (boczniak, pieprznik, pieczarka), dania mączne, słodkie warzywa np. dynia. Może się również ciekawie komponować z sosami korzennymi i bulionami.
5-7 lat