Ciekawe, oryginalne i specyficzne wino. W nosie nuty agrestu, dojrzałych jabłek i gruszek, białych śliwek i morwy. Do tego wosk i kwiaty (jaśmin, akacja ), w tle miód gryczany i akacjowy. Nieco masła i wanilii. Ciekawe akcenty żywiczne i balsamiczne. W ustach pełne i gładkie, nieco oleiste. Miód, grusze, kwiecista łąka. Mineralno-kwiatowa końcówka z apteczno-brzoskwiniowym posmakiem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

Seyval Blanc 100%

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

06.10 - selekcja gron

Maceracja:

na skórkach 2 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

12 miesięcy w beczce dębowo-akacjowej + 24 miesięcy w butelce

Alkohol:

12,50 % obj.

Kwasowość:

7,0 g/l

Cukier resztkowy:

0,5 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

12-14°C

Zastosowanie kulinarne:

Ryby (łosoś ale też halibut, pstrąg), drób oraz lekkie do średnich białe mięsa na maśle, również lekko wędzone lub grillowane, łagodne skorupiaki (homar, krewetki, raki), delikatne grzyby (boczniak, pieprznik, pieczarka), dania mączne, słodkie warzywa np. dynia. Może się również ciekawie komponować z sosami korzennymi i bulionami.

Potencjał starzenia:

5-7 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino czerwone wytrawne
Cuvée rosé Wino różowe