Przykład lekkiej i świeżej interpretacji Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Jesteśmy z niego w tym roku bardzo zadowoleni. Czysty, czerwony owoc- poziomka, malina, czereśnia, czerwona porzeczka,. W tle nieco przypraw i korzenności. W ustach delikatnie owocowe z odświeżającą kwasowością.
2013
Pinot noir (100%)
Wino czerwone wytrawne
21.10
8 dni
Stal
-
12,2 % obj.
5,2 g/l
0,9 g/l
Tak
14-15°C
Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub pieczone lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej ryby: łosoś z grila, karp w panierce, również miecznik i tuńczyk.
2-3 lata