Od rocznika 2018 wino dojrzewa w kontakcie z drewnem dębowym – w dużych 1000 l beczkach, 2/3 wina przez okres 6 miesięcy. Jabłka, gruszki i białe śliwki podkreślone charakterystyczną odrieslingową cytrusowością. W tle nuty ziołowe i korzenne – ciekawe, lekko utlenione echo macerowanego na skórkach roter rieslinga. Do tego siano i wosk w otoczeniu krągłych nut maślanych i tostowych. W ustach typowa spora kwasowość ale wspaniale zbalansowana cukrem resztkowym. Wyraźne tony mineralne, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem.
2019
riesling (100%) = weiß+roter riesling
Wino białe wytrawne
28.10
Roter riesling – 4 dni
Stal
2/3 w dużych 1000 l beczkach dębowych
12,0 % obj.
8,2 g/l
10 g/l
Tylko zgrubne
10-12°C
wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo (kaczka, indyk, gęś), białe mięsa lekkie do średnich, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, fritata) z nadzieniem, oparte na jajkach, dania jajeczne, fondue serowe
4-5 lat