Bardzo ciekawy Pinot Noir z ciepłego rocznika.  W porównaniu z poprzednimi rocznikami znacznie więcej pełnego, świeżego owocu w nosie i więcej ciała a mniej charakterystycznych aromatów „brettowych”. Nos z jednej strony pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek z drugiej nieco grafitowo-ziołowo-ziemisty. W tle piżmo, nieco mokrych liści, drewno i umami z rosołu.  W ustach przyjemne, wesołe czerwone owoce z ciekawą przyprawowo- korzenną końcówką. Pełne i smakowite.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

Pinot noir (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

10.10

Maceracja:

12 dni w tym maceracja na zimno

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,8 % obj.

Kwasowość:

6,2 g/l

Cukier resztkowy:

0,3 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z ciemnymi rybami: miecznik i tuńczyk.

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Wino białe wytrawne
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Riesling Wino białe wytrawne
Pinot gris Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne