Nos nieco bardziej subtelny i mniej ekspresyjny niż w roczniku 2018, natomiast usta wyraźnie bardziej sprężyste i rześkie. Dominuje „rieslingowa”, cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli, wzbogaconych o nuty agrestu i białej porzeczki. Do tego jabłka, grusze, renklody i mandarynki oraz powiew owoców południowych: banan, ananas, mango, marakuja. W tle nuty kwiatowe (róża, kwiaty polne), muscat, cassis i pieprz. W ustach obfite, przyjazne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem. Bardzo pijalne, w charakterze półwytrawne.
2019
seyval blanc (35%), johanniter (30%), hibernal (20%), solaris (15%)
Wino białe półwytrawne
seyval blanc 30.10, johanniter - 15.10, hibernal – 24.10, solaris – 19.09
-
Stal
-
12,5% obj.
6,9 g/l
7,0 g/l
Tak
8-10°C
Aperitif; do dań kuchni polskiej wymagających dobrej kwasowości i lekkiego cukru resztkowego; jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby; dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa; mięczaki (przegrzebki, krewetki), również do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry).
pić teraz