Ciekawy przykład traminera z chłodnego regionu. Nos nie przesadzony, nienachalny ale w dalszym ciągu traminerowy: owoc liczi, mango, róża, ale przede wszystkim wysuwają się na czoło nuty brzoskwiniowo-morelowe. Do tego tło ziołowo-trawiaste. Usta niemęczące jak to bywa z wieloma traminerami z cieplejszych regionów – dobra kwasowość, mineralność, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, świeża brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem. Bardzo pijalne.
2013
Gewürztraminer (100%)
Wino białe wytrawne
27.09
-
Stal
-
11 % obj.
6,9 g/l
0,6 g/l
Niefiltrowane
8-10°C
Białe mięsa, aromatyczne marynaty, sosy i przyprawy, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), lekko owocowe lub słodkie, lekko pikantne potrawy, tropikalna salsa owocowa, lekko marynowane owoce, dani kuchni orientalnej
Pić teraz