W nosie brzoskwinie, morele, sporo kwiatów i nut ziołowych (tymianek, mięta). W ustach dobra równowaga słodyczy i kwasowości i ładny dojrzały owoc: jabłka, brzoskwinie, ananas, kiwi. Świeże, przyjemne, dobrze zbalansowane wino, dość długie, z nutami ziół i egzotycznych owoców w końcówce. Bardzo podobne do rocznika 2012, niemniej nieco łagodniejsze w nosie i bardziej krągłe i zrównoważone (dodatek 15% Solarisa). Usta nieco mniej kwasowe.

Wskazane napowietrzenie pół godziny przed podaniem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Hibernal (85%), solaris (15%)

Typ:

Wino białe półsłodkie

Zbiór:

25.10

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,5 % obj.

Kwasowość:

5,5 g/l

Cukier resztkowy:

23,2 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Samodzielnie lub lekko słodkie, delikatne desery (np.; panna cotta) zawierające dodatek brzoskwiń, nektarynek, moreli, jabłek, gruszek, także cytryn bądź limonek, passiflory lub ananasa, owoce w miodzie, placki, naleśniki, lekkie kremy

Potencjał starzenia:

Pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Acolon Wino czerwone wytrawne
Pinot noir Wino czerwone wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Zweigelt Rose Wino różowe półwytrawne
Hibernal Wino białe słodkie
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone