Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.
Na pierwszy plan wysuwają się w nosie nuty owoców południowych, banan, ananas i mango. Do tego nuty kwiatowe: róże i frezje oraz akcenty muszkatowe. Zaraz potem dochodzą do głosu świeże soczyste gruszki, białe śliwki, jabłka i polskie morele oraz cytrusy. Do tego świeże winogrona, nieco miodu, mandarynek i brzoskwiń. Usta pełne, krągłe, owocowe, wyraziste z delikatna słodyczą. Świeże i radosne.
2018
Solaris (80%) siegerrebe (10%), johanniter (10%)
Młode wino białe
-
-
Stal
-
12,0 % obj.
6,3 g/l
13,5 g/l
Tak
8-10°C
-
-