W nosie kwiatowy, lekko chlebowy, dużo kwiatów, świeże jabłko, gruszka, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo). W tle bardzo delikatne niuanse waniliowo-dębowe. W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie, mineralne w końcówce, z ciekawie zarysowanym cukrem resztkowym.
2018
Chardonnay z niewielka domieszką auxerrois
Wino białe półwytrawne
28.09
-
Stal
15% w dębowych barrique - 3 miesiące
12,5% obj.
5,2 g/l
7,3 g/l
Tak
10-12°C
Owoce morza (homary, krewetki, raki, małże, również ostrygi,) + np. sos z chudego masła, delikatny drób (kurczak, przepiórka, indyk), nerkówka, królik, makarony, risotta, polenta, awokado, dynia, fasola, boczniaki.
2-3 lata