Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

W nosie na początku maliny truskawki i czereśnie. Potem pojawia się czarne jagody i wiśnia. W tle lekkie nuty korzenne, dymne i śliwkowe. Usta lekkie, z niską kwasowością i delikatnymi garbnikami.

powrót do listy wina
Rocznik:

2015

Szczep:

Acolon (75%), frühburgunder (25%)

Typ:

Młode wino czerwone

Zbiór:

Acolon – 11.09, frühburgunder - 11.09

Maceracja:

-

Fermentacja:

7 dni

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11% obj.

Kwasowość:

5,9 g/l

Cukier resztkowy:

0,1 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

-

Potencjał starzenia:

-

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Cuvée Blanc Wino białe półwytrawne
Caberent Cortis RÉSERVE Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Riesling Wino białe wytrawne