Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

W nosie na początku maliny truskawki i czereśnie. Potem pojawia się czarne jagody i wiśnia. W tle lekkie nuty korzenne, dymne i śliwkowe. Usta lekkie, z niską kwasowością i delikatnymi garbnikami.

powrót do listy wina
Rocznik:

2015

Szczep:

Acolon (75%), frühburgunder (25%)

Typ:

Młode wino czerwone

Zbiór:

Acolon – 11.09, frühburgunder - 11.09

Maceracja:

-

Fermentacja:

7 dni

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11% obj.

Kwasowość:

5,9 g/l

Cukier resztkowy:

0,1 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

-

Potencjał starzenia:

-

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Pinot Gris Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Caberent Cortis RÉSERVE Wino czerwone wytrawne
Cuvée rosé Wino różowe półwytrawne