Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.
W nosie na początku maliny truskawki i czereśnie. Potem pojawia się czarne jagody i wiśnia. W tle lekkie nuty korzenne, dymne i śliwkowe. Usta lekkie, z niską kwasowością i delikatnymi garbnikami.
2015
Acolon (75%), frühburgunder (25%)
Młode wino czerwone
Acolon – 11.09, frühburgunder - 11.09
-
7 dni
-
11% obj.
5,9 g/l
0,1 g/l
Tak
14-15°C
-
-