Przykład lekkiej i świeżej interpretacji Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. W ustach czerwone owoce -poziomka, malina, czereśnia, czerwona porzeczka z wyraźnym przyprawowo- korzennym tłem. Piżmo, nieco mokrych liści i drewna. W ustach delikatnie owocowe z odświeżającą kwasowością.
2014
Pinot noir (100%)
Wino czerwone wytrawne
20.10
7 dni
Stal
-
10,5 % obj.
5,0 g/l
0,0 g/l
Tak
14-15°C
Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z rybami: łosoś z grilla, wigilijny karp w panierce, miecznik i tuńczyk.
3-4 lata