Jabłka, gruszki, białe śliwki podkreślone charakterystyczną odrieslingowymi cytrusowością.   W ustach dobra kwasowość, mineralność, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, świeża brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Riesling (100%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

6.10

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,0% obj.

Kwasowość:

8,2 g/l

Cukier resztkowy:

1,6 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo (kaczka, indyk, gęś), białe mięsa, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, fritata) z nadzieniem, oparte na jajkach, dania jajeczne, fondue serowe

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Pinot gris Wino białe wytrawne
Auxerrois Wino białe półwytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne