W kolorze wyraźnie zauważalny efekt maceracji na skórkach oraz kontaktu z beczką. W nosie z jednej strony aromaty cytrusowe, świeże gruszki, jabłka i białe śliwki, z drugiej – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nieco nut maślanych i tostowych. Wyraźne akcenty mineralne.
2020
Riesling (Weißer + Roter Riesling 50%), Pinot Gris (50%)
Wino białe wytrawne
28.10
na skórkach - Roter Riesling – 3 dni, Pinot Gris - 4 dni
Stal
2/3 w dużych 1000 l beczkach dębowych - 6 miesięcy
12,5 % obj.
7,1 g/l
3,0 g/l
Tylko zgrubne
10-12°C
wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo, białe mięsa, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, frittata), dania oparte na jajkach, fondue serowe. Ale również: surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozzarella.
4-5 lat