W kolorze wyraźnie zauważalny efekt maceracji na skórkach oraz kontaktu z beczką. W nosie z jednej strony aromaty cytrusowe, świeże gruszki, jabłka i białe śliwki, z drugiej – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nieco nut maślanych i tostowych. Wyraźne akcenty mineralne.

powrót do listy wina
Rocznik:

2020

Szczep:

Riesling (Weißer + Roter Riesling 50%), Pinot Gris (50%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

28.10

Maceracja:

na skórkach - Roter Riesling – 3 dni, Pinot Gris - 4 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

2/3 w dużych 1000 l beczkach dębowych - 6 miesięcy

Alkohol:

12,5 % obj.

Kwasowość:

7,1 g/l

Cukier resztkowy:

3,0 g/l

Filtrowanie:

Tylko zgrubne

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo, białe mięsa, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, frittata), dania oparte na jajkach, fondue serowe. Ale również: surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozzarella.

Potencjał starzenia:

4-5 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Hibernal / Seyval Blanc Qvevri Wino białe naturalne, niesiarkowane
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Cuvée blanc Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Wino białe wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne