Przykład lekkiej i świeżej interpretacji tego szczepu z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Udało się zachować dobry balans pomiędzy klasycznym, lekko „brettowym” a nowoczesnym, świeżo-owocowym pinot. Nos z jednej strony grafitowo-ziołowo-ziemisty a z drugiej pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek. W tle piżmo, nieco mokrych liści, liście czarnej porzeczki i umami z rosołu. W ustach przyjemne, delikatne czerwone owoce z wyraźnym przyprawowo- korzennym środkiem i lekko gorzkim odpestkowym finiszem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2020

Szczep:

pinot noir (100%)

Typ:

wino czerwone wytrawne

Zbiór:

16.10

Maceracja:

12 dni w tym maceracja na zimno

Fermentacja:

stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,0 % obj.

Kwasowość:

4,9 g/l

Cukier resztkowy:

0,2 g/l

Filtrowanie:

TAK

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

Wino wyraźnie gastronomiczne. Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś, kaczka lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z ciemnymi rybami: miecznik i tuńczyk, także wigilijny karp w panierce.

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Hibernal / Seyval Blanc Qvevri Wino białe naturalne, niesiarkowane
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Chardonnay Wino białe wytrawne