Wino naturalne robione w glinianych, gruzińskich amforach QVEVRI. Bardzo specyficzne, w lekkim „imerytyjskim” stylu. Sporo świeżych ale i dojrzałych owoców: jabłka, gruszki, białe śliwki. Wyraźne nuty pigwy. Do tego  czerwony grapefruit i pomelo. Dżem pomarańczowy i mirabelkowy. Suszone morele i żurawina, skórka pomarańczowa. Kandyzowany banan i ananas. Wyraźne nuty balsamiczne, siano i wosk, kwiaty i trawa. Miód, orzechy i migdały. W tle zioła i korzenie. Nieco drewna. Bardzo charakterystyczne są mocne, wyraźnie wyczuwalne w ustach garbniki.

powrót do listy wina
Rocznik:

2020

Szczep:

Hibernal (50%), Seyval Blanc (50%)

Typ:

Wino białe naturalne, niesiarkowane

Zbiór:

Hibernal - 15.10, Seyval blanc 9.10

Maceracja:

FA i FJM w glinianych amforach

Fermentacja:

FA i FJM w glinianych amforach

Dojrzewanie:

gliniane amfory nad osadem 4 miesiące + kadzie stalowe 4 miesiące

Alkohol:

12,5 % obj.

Kwasowość:

6,2 g/l

Cukier resztkowy:

0,2 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

12-14°C

Zastosowanie kulinarne:

Pić samodzielnie lub do potraw wymagających intensywnego kontrapunktu. Pieczone mięsa, wieprzowina i cielęcina ale także ryby w tym surowe i wędzone. Ptactwo. Duszone potrawy silnie przyprawione. Sosy, warzywa: papryka, fasola, pomidory. Potrawy z dużą ilością ziół. Sery krowie i owcze. Placki, potrawy mączne.

Potencjał starzenia:

4-5 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Riesling / Pinot Gris Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino białe wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Cuvée blanc Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Cuvée blanc Wino białe półsłodkie