Wino naturalne robione w glinianych, gruzińskich amforach QVEVRI. Bardzo specyficzne, w lekkim „imerytyjskim” stylu. Sporo świeżych ale i dojrzałych owoców: jabłka, gruszki, białe śliwki. Wyraźne nuty pigwy. Do tego czerwony grapefruit i pomelo. Dżem pomarańczowy i mirabelkowy. Suszone morele i żurawina, skórka pomarańczowa. Kandyzowany banan i ananas. Wyraźne nuty balsamiczne, siano i wosk, kwiaty i trawa. Miód, orzechy i migdały. W tle zioła i korzenie. Nieco drewna. Bardzo charakterystyczne są mocne, wyraźnie wyczuwalne w ustach garbniki.
2020
Hibernal (50%), Seyval Blanc (50%)
Wino białe naturalne, niesiarkowane
Hibernal - 15.10, Seyval blanc 9.10
FA i FJM w glinianych amforach
FA i FJM w glinianych amforach
gliniane amfory nad osadem 4 miesiące + kadzie stalowe 4 miesiące
12,5 % obj.
6,2 g/l
0,2 g/l
Niefiltrowane
12-14°C
Pić samodzielnie lub do potraw wymagających intensywnego kontrapunktu. Pieczone mięsa, wieprzowina i cielęcina ale także ryby w tym surowe i wędzone. Ptactwo. Duszone potrawy silnie przyprawione. Sosy, warzywa: papryka, fasola, pomidory. Potrawy z dużą ilością ziół. Sery krowie i owcze. Placki, potrawy mączne.
4-5 lat