W kolorze wyraźnie zauważalny efekt maceracji na skórkach oraz kontaktu z beczką. W nosie z jednej strony aromaty cytrusowe, świeże gruszki, jabłka i białe śliwki, z drugiej – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nieco nut maślanych i tostowych. Wyraźne akcenty mineralne.

powrót do listy wina
Rocznik:

2020

Szczep:

Riesling (Weißer + Roter Riesling 50%), Pinot Gris (50%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

28.10

Maceracja:

na skórkach - Roter Riesling – 3 dni, Pinot Gris - 4 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

2/3 w dużych 1000 l beczkach dębowych - 6 miesięcy

Alkohol:

12,5 % obj.

Kwasowość:

7,1 g/l

Cukier resztkowy:

3,0 g/l

Filtrowanie:

Tylko zgrubne

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo, białe mięsa, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, frittata), dania oparte na jajkach, fondue serowe. Ale również: surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozzarella.

Potencjał starzenia:

4-5 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée blanc Wino białe półsłodkie
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Cuvée blanc Wino białe wytrawne
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Chardonnay Wino białe wytrawne