Czerwone

Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

W nosie czereśnie, maliny, poziomka i odrobina czerwonej porzeczki. Po chwili pojawiają się wiśnie i czarne jagody. Mocne nuty żurawinowo-bananowe i akcenty kwiatowe. Usta owocowe, pełne, ale w dalszym ciągu świeże i radosne z delikatnymi garbnikami.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

Rondo (50%), acolon + pinot noir précoce (50%)

Typ:

Młode wino czerwone

Zbiór:

-

Maceracja:

Na zimno 4 dni

Fermentacja:

Alkoholowa w stali + FJM tdla wszystkich

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,0 % obj.

Kwasowość:

5,5 g/l

Cukier resztkowy:

7,0 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

-

Potencjał starzenia:

-

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée rosé Wino różowe
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino białe
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino czerwone wytrawne