W pierwszym nosie delikatne nuty skoszonej trawy i zielonych liści. Potem pojawia się zapach kwiatowy, lekko chlebowy, egzotyczne owoce (brzoskwinie, mango) dużo kwiatów, dojrzałe jabłko, gruszka, mandarynki, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo) – sporo elegancji. W ustach nieźle zbudowane; jabłka, cytrusy, ananas, wszystko świeże ale dojrzałe. Dość długie, mineralne w końcówce.

powrót do listy wina
Rocznik:

2013

Szczep:

Chardonnay (100%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

22.10

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,5% obj.

Kwasowość:

6,4 g/l

Cukier resztkowy:

0,5 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Owoce morza (homary, krewetki, raki, małże, również ostrygi,) + np. sos z chudego masła, delikatny drób (kurczak, przepiórka, indyk), nerkówka, królik, makarony, risotta, polenta, awokado, dynia, fasola, boczniaki.

Potencjał starzenia:

Pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Riesling Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Regent Wino czerwone wytrawne
Hibernal Wino białe półsłodkie
Auxerrois Wino białe półwytrawne
Cuvée Wino białe półwytrawne